Εφτά τρόποι να εστιάσεις στον εαυτό σου και να εξελιχθείς

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έλαβες υπόψη μόνο τις δικές σου ανάγκες, χωρίς να σκεφτείς επίσης τι θα ήθελε κάποιος άλλος για εσένα;

αυτοβελτίωση iStock

Η ιδέα της εστίασης στον εαυτό μας δεν είναι τόσο εγωκεντρική όσο ακούγεται. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βρεις την πραγματική ευτυχία και το νόημα στη ζωή σου. Εάν θέλεις να δώσεις στον εαυτό σου την προσοχή που του αξίζει, μπορείς να δοκιμάσεις τις παρακάτω στρατηγικές για αυτο-φροντίδα.

1.Γνώρισε καλύτερα τον εαυτό σου 

Η οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης με τον εαυτό μας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εστειάσουμε την προσοχή μας σε αυτόν. Το να αισθάνεσαι αβέβαιος για την ταυτότητά σου μπορεί να κάνει δύσκολο να αποκτήσεις σαφήνεια σχετικά με αυτό που θέλεις από τη ζωή. Χωρίς κάποια εξοικείωση με το ποιος είσαι ως άτομο, δεν μπορείς να κάνεις πολλά για να επιτύχεις τους στόχους σου, να ζήσεις σύμφωνα με τις αξίες σου ή να ικανοποιήσεις τις ανάγκες σου.

· Πώς θα το κάνεις: 

· Κρατώντας ένα καθημερινό ημερολόγιο της ρουτίνας σου, συνομιλίες με φίλους, συναισθήματα, χόμπι, προσωπικές απογοητεύσεις - οτιδήποτε σού έρχεται στο μυαλό.
· Κάνοντας μια λίστα εμπειριών που θα ήθελες να έχεις. 
· Προκαλώντας τον εαυτό σου να δοκιμάσει κάτι νέο κάθε μέρα. 
· Τον εντοπισμό των βασικών πραγμάτων που σου αρέσουν/απεχθάνεσαι. 
· Προσδιορίζοντας τα δυνατά σου σημεία και τις περιοχές όπου θέλεις να αναπτυχθείς.

Ακολουθώντας τα θα αρχίσεις να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του εαυτού σου ως ατόμου, εκτός της επιρροής οποιουδήποτε άλλου.

2.Βεβαιώσου ότι αναζητάς αυτό που πραγματικά θέλεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τις απόψεις των αγαπημένων τους. Σίγουρα, δεν κάνεις αυτόματα ό, τι προτείνουν η οικογένεια ή οι φίλοι σου, αλλά σταθμίζεις προσεκτικά την καθοδήγησή τους όταν προσπαθείς να λάβεις μια απόφαση.

Είναι γενικά χρήσιμο να παίρνεις πληροφορίες από άλλους, ειδικά για μεγάλες αποφάσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνεις διάκριση μεταξύ της απλής καθοδήγησης και της απόλυτης επιρροής. Η διαφορά μερικές φορές γίνεται λίγο θολή, και ίσως να μην συνειδητοποιήσεις καν στην αρχή ότι τα όνειρά σου είναι πραγματικά όνειρα κάποιου άλλου.

3.Δημιουργήστε ένα πλάνο αυτο-φροντίδας

Στην πιο κυριολεκτική της έννοια, η εστίαση στον εαυτό μας περιστρέφεται γύρω από πρακτικές αυτο-φροντίδας που ικανοποιούν τις ανάγκες μας.

Η αυτο-φροντίδα μάς επιτρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας προς τον εαυτό μας με θεμελιώδη τρόπο. Ο καθένας έχει βασικές ανάγκες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική ευεξία, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, της διατροφής, της σωματικής άσκησης και της χαλάρωσης.

Εάν αγνοείς αυτές τις ανάγκες, πιθανότατα δεν παίρνεις αρκετό χρόνο για να αποφορτιστείς από τα άγχη. Ίσως να μην παρατηρήσεις μεγάλο αντίκτυπο στην αρχή, αλλά τελικά, θα δεις μικρές αλλαγές στη σωματική και συναισθηματική σου υγεία.

· Για να ξεκινήσεις με την αυτο-φροντίδα:

· Αφιέρωσε χρόνο για σωματική άσκηση.
· Πρόσθεσε τρόφιμα που ενισχύουν τη διάθεση στη διατροφή σου.
· Δοκίμασε το διαλογισμό.
· Γράψε ή σχεδίασε ένα ημερολόγιο διάθεσης.
· Διάβασε ένα βιβλίο.
· Θέσε στόχο να περνάς 2 ώρες στη φύση κάθε εβδομάδα.

Δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα. Επίλεξε ένα πράγμα και σταδιακά προχώρησε προς άλλες πρακτικές που σε κάνουν να νιώθεις καλά.

4.Εξασκήσου στην αυτο-συμπόνια

Η φροντίδα των άλλων είναι θετικό γνώρισμα. Η εστίαση στα αγαπημένα μας πρόσωπα και η συναισθηματική υποστήριξη όταν παλεύουν δείχνει τη συμπόνια σου και ενισχύει τις σχέσεις σου.

Απλά μην ξεχνάς να περιποιήσε και τον εαυτό σου με την ίδια καλοσύνη και συμπόνια που προσφέρεις στους άλλους. Μπορεί να είσαι πάντα έτοιμη όταν ένας φίλος χρειάζεται καλά λόγια, αγκαλιά και προσοχή, αλλά τι γίνεται όταν χρειάζεσαι εσύ όλα αυτά;

· Μερικοί εύκολοι τρόποι για να το πετύχεις: 

· Αντί να πιέζεις τον εαυτό σου να συνεχίσει και να προσπαθεί πιο σκληρά όταν πρέπει να ολοκληρώσεις μια εργασία, κάνε ένα διάλειμμα και δώσε χρόνο για να επαναφορτιστείς.
· Αντί να επικρίνεις τον εαυτό σου για αποτυχία, ενθάρρυνέ τον εαυτό με μια απλή υπενθύμιση, "Έκανες το καλύτερό σου και θα το κάνεις ακόμα καλύτερα την επόμενη φορά."
· Δώσε στον εαυτό σου μια αγκαλιά. 
· Μάθε πότε χρειάζεσαι ένα διάλειμμα.

5.Πέρασε χρόνο κάνοντας πράγματα που σου αρέσουν

Οι άνθρωποι τείνουν να περνούν πολύ χρόνο με τους συντρόφους τους. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει τέλεια για λίγο, αλλά η έλλειψη χρόνου για τα πράγματα που απολαμβάνεις μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χάσεις την επαφή με αυτά τα ενδιαφέροντα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώσεις απογοήτευση και δυσαρέσκεια. 

Όλοι χρειάζονται χρόνο για να ακολουθήσουν τα δικά τους χόμπι και είναι πολύ σπάνιο δύο άτομα να θέλουν να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα όλη την ώρα. Ακόμα και όταν είστε πολύ κοντά, αφιερώστε λίγο χρόνο να είστε μόνοι σας και με άλλα αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της σχέσης σας.

6.Βγες από την παγίδα της σύγκρισης 

Οι περισσότεροι άνθρωποι συγκρίνονται με τους άλλους. "Αν είχα το μυαλό τους (ή τον σύντροφο, ή το στυλ, τον πλούτο ή οτιδήποτε άλλο), θα ήμουν επίσης χαρούμενος", σκέφτεσαι.

Αλλά δεν γνωρίζεις στην πραγματικότητα πώς βρίσκουν ικανοποίηση στη ζωή. Ακόμα κι αν η ευτυχία τους προέρχεται από τα πράγματα που έχουν, οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτά τα ίδια αγαθά θα σου φέρουν την ίδια χαρά.

Συγκρίνοντας τον εαυτό σου με κάποιον άλλο μπορεί να σε παρακινήσει να επιδιώξεις παρόμοιους στόχους. Οι συγκρίσεις μπορούν να γίνουν προβληματικές όταν σού αποσπούν την προσοχή από αυτό που έχει σημασία για εσένα. 

Αντί να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, κοίταξε τα πράγματα που έχεις ήδη. Ποιος (ή τι) σού φέρνει χαρά; Για τι νιώθεις ευγνώμων; Τι θα ήθελες περισσότερο; Πού θέλεις να βρίσκεσαι σε 10 χρόνια;

7.Εξέτασε τις αξίες σου

Δεν είναι ασυνήθιστο να ξεχνάς τις προσωπικές σου αξίες, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε μία δύσκολη περίδο.  Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να επανεξετάσεις τις συγκεκριμένες ιδιότητες που εκτιμάς περισσότερο μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις ξανά την προσοχή σου στο ποιος είσαι και ποιος θέλεις να γίνεις. 

Μόλις προσδιορίσεις τις αξίες σου, μπορείς να αρχίσεις να εξερευνάς τρόπους για να τις ενσωματώσετε στη ζωή σου με ουσιαστικούς τρόπους. Μάλιστα, έρευνα δείχνει ότι η ζωή σύμφωνα με τις αξίες μας θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της ικανοποίησης για τη ζωή όσο και με στην καλύτερη ψυχική υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i